top of page
Writer's pictureMarkku Lang

Jos prosenttitaide olisikin vähän enemmän?



Oulun normaalikoulun yläkoulun ja lukion koulun ravintolan seinällä on "Ponnistus" niminen puinen veistos. Se on "prosenttitaidetta". Prosenttiperiaate tarkoittaa sitä, että tietty osuus rakentamisbudjetista käytetään kohteessa taiteen hankintaan tai taiteelliseen suunnitteluun. Useimmat Euroopan maat, Australia, monet Afrikan maat sekä Yhdysvaltain kaupungit ja osavaltiot suosittelevat prosenttiperiaatetta noudatettavaksi eri muodoissa.


Kuvataiteen tunnilla toin oppilaita toisinaan teoksen äärelle. Oppilaat piirsivät ja maalasivat teoksen muotoja, rytmiä ja varjoja. Kävimme myös keskusteluja siitä, mitä teos kuvaa, miksi se on täällä ja mitä siitä voi oppia.

Taide synnyttää taidetta


Ehkä sain Ponnistuksesta idean omaan teokseemme, jonka teimme yhden oppilasryhmän kanssa vuosien 1995-1997 aikana koulun liikuntasaliin. Tavoitteena oli tehdä Oulun korkein kiipeilyseinä boulderointialueineen, mutta niin, että se olisi samalla myös taideteos. Teemaksi valitsimme Oulun merenkulun historian ja erityisesti kuuluisan Toivo- fregatin. Mielikuvissamme halusimme kiipeilijöiden samaistuvan merimiehiin reivaamassa purjeita, niinpä teokseen päätyi laivan runkokappaleita, maston poikkipuu, purje ja taivas, jonka teimme avaamalla alaslaskettua kattoa seinän kohdalta ja maalaamalla sekä valaisemalla taivaan. Kaarevat puut käytiin kaatamassa Oulujoen rannasta ja boulderointiotteita sahattiin luonnon kivistä ja kiinnitystarvikkeisiin saimme sponsoriltamme Oulun pultista. Sain Oulun yliopiston kansainvälisen kiipeilyseuran Rock & Rope pitämään huolta ja ylläpitämään seinää. Budjetti oli mitättömän pieni, mutta aikaa siihen meni. Nykytermein silloin oli kova pöhinä.


Tällaisia projekteja on ollut ja on tulossa Suomessa muuallakin eikä tämä siis ole mitenkään poikkeuksellista. Itseä viehätti se yhteisöllisyyden ja osallisuuden tunne, mikä meillä oli tuon lähes kolmen vuoden ajan. Aikuisia oli mukana useista eri oppiaineista ja juhlistimme seinän avajaisia koko koulun voimin.


Kuvanveistäjän ja arkkitehdin yhteistyö


Vierailin kuukausi sitten yllä olevan kuvan päiväkodissa, joka poikkesi täysin kaikista aiemmista näkemistäni päiväkodeista tai kouluista Olen niitä nähnyt kuitenkin satoja. Arkkitehtien mukaan Prahasta tunnin matkan päässä oleva Dobrinin päiväkoti on paluu satujen maailmaan. Se pyrkii kunnioittamaan lapsien luovaa ajattelua ja muistuttamaan pientä "mökkiä", joka tarjoaa harmoniaa, lämpöä ja mahdollisuuden hyvän juoman nauttimiseen. Tämä on siis käännös tsekistä:)


Kuvanveistäjä Jiri Vorel on lisännyt päiväkotiin aivan omanlaisen maailman. Hän on veistänyt mm. pihalle kolme lohikäärmettä, jotka saadaan tarvittaessa syöksemään viilentävää vettä kuumana kesäpäivänä lasten päälle. Hahmot seinillä luovat maailman, joka inspiroi ja saa ajatukset liikkeelle. Vorelin maailma vaikuttaa, piristää ja motivoi.


On hienoa nähdä kun arkkitehdeilla ja kuvanveistäjällä on ollut yhteinen visio oppimisympäristöstä. Dobrinin päiväkodissa sovelletaan Franz Ketin pedagogiikkaa, jossa opitaan asioita kaikilla aisteilla ja positiivisen pedagogiikan avulla. Menetelmä muistuttaa Montessoripedagogiikkaa. Mutta tärkeintä tässä kokonaisuudessa on, että tilat ja toiminta tukevat sekä rikastavat toisiaan.


Oli mielenkiintoista kuulla opettajilta, että he kokevansa suurta vastuuta siitä, että saavat opettaa tällaisessa ympäristössä. Samaa sanoisin kyllä itsekin.


Onko meillä koulurakennuksissa oleva prosenttitaide ts. rakennuskustannuksista prosentti taiteeseen sijoitettu parhaalla mahdollisella tavalla?


Olemme seuranneet tutkimusta oppimisympäristöjen vaikutuksesta oppimiseen ja olemme tällä hetkellä aloittamassa yhdessä pohjois-eurooppalaisen tutkimusryhmän kanssa osana laajaa kansainvälistä tutkimushanketta tutkimusta siitä, minkälainen vaikutus tiloilla on oppilaiden hyvinvointiin, motivaatioon ja tulevaisuuden taitojen oppimiseen.


Tiedämme että taide auttaa kehittämään luovuutta ja laajentamaan mielikuvitusta ja että taide vaatii yksilöiltä kriittistä ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä monimutkaisissakin ongelmissa. Taiteen luominen on usein myös terapeuttista ja auttaa ihmisiä hallitsemaan stressiä ja ahdistusta. Lisäksi visuaalinen osaaminen tai hahmottaminen ovat yhä tärkeämpiä monilla toimialoilla.


Koululla on julkisessa rakentamisessa erityinen asema prosenttitaiteen osalta. Kouluun suunniteltu taide voi olla jopa osa rakennushanketta ja toimia osana oppimisympäristöä. Pitäisikö sitä suunnitella yhtäaikaa rakennuksen suunnittelun kanssa, niinkuin Dobrinissa oli tehty?





56 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Juhlapäivä

Comments


bottom of page