Tarvitsemme keskustelua oppimisympäristöistä
- Markku Lang
- 28.3.
- 1 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 29.3.

Yleisradion Kulttuuriykkönen keräsi ryhmän maanantaina 17.3. keskustelemaan avoimista oppimisympäristöistä. Toimittajaa kiinnosti:
Mistä ne tulivat, mitä niistä tiedetään, minkälaisia kokemukset ovat olleet?
Mihin oppimisympäristöjen suunnittelu on menossa?
Taustalla ja motiivina keskustelulle oli Helsingin Sanomien useita vuosia kestänyt värikäs ja vastakkainasetteluja hakeva uutisointi koulurakentamisesta, erityisesti Helsingissä. Keskustelemassa meitä oli tutkija professori Pauline von Bonsdorff, luokanopettaja Sanna Pirttinen, äidinkielen opettaja Juho Vehviläinen, Helsingin tuore perusopetusjohtaja Ville Raatikainen ja minä.
Otsikoksi toimittaja oli valinnut "Koulujen avoimet oppimisympäristöt vastatuulessa - skandaali vai pieni virhe?"
Koska kyseessä oli keskusteluohjelma, en halunnut lähteä oikaisemaan avoimen oppimisympäristön käsitettä, josta löytyy mm. selvitystyössämme määritelmä:
Avoin oppimisympäristö liittyy opetuksen ja oppimisen menetelmiin ja näiden taustalla oleviin käsityksiin oppimisesta ja opettamisesta. Tiivistetysti ilmaistuna oppimisympäristön avoimuuden lisääntyessä opiskelu muuttuu opiskelijakeskeisemmäksi perinteisen opettaja- tai oppilaitoskeskeisyyden sijasta (Manninen & Pesonen, 1997). |
Suljettuun oppimisympäristöön kuuluu siis sisäänkirjoitettuna idea opettaja- tai oppilaitoskeskeisestä ajattelusta, jossa oppija on opetuksen kohde kun taas avoimeen oppimisympäristöön liittyy oppijakeskeinen ajattelu, jossa oppija on aktiivinen toimija. Oppijakeskeinen ajattelu on ollut yli viisikymmentä vuotta eli koko peruskoulun ajan pedagoginen perustamme. Voit lukea tästä esim. selvityksestämme luvusta 5. Opetussuunnitelman perusteiden vaikutus koulurakentamiseen. Mitään isoja muutoksia ei ole siis tapahtunut vaikka ehkä toisin väitetään.
Lähetin selvitystyömme toimittajalle etukäteen tustuttavaksi ja oli hienoa, että hän oli siihen selvästi tutustunutkin. Lisäksi keskustelu tukeutui pääosin faktoihin ja oli rakentavaa. Siitä kiitos tälle ryhmälle. Olisi hyvä, jos tällaista avointa ja avarakatseista koulukeskustelua voitaisiin käydä laajemmin ja useamminkin.
Kouluarkentaminen ja oppimisympäristöteema ei puhututa ainoastaan Suomessa vaan 15.5. järjestetään Kööpenhaminan Royal Danish Academyssä päivän kestävä seminaari teemalla: "Turning quality research into quality schools" Ilmoittaudu, paikkoja on rajoitetusti, ja tule mukaan laajentamaan perspektiiviä.
