top of page
Search

Sukista, varpaista ja kesälomasta


Kohta on jälleen yksi lukuvuosi touhua, leikkimistä, oppimista, liikkumista ja opettamista takana. Alkaa olla juhlan ja kesälaitumille kirmaamisen aika. Ja loma tulee kaikille tarpeeseen.


Se kuinka hyväkuntoisina ja hyvän tuulisina meidän lapset ja opettajat lomalle pääsevät, riippuu monesta asiasta. Keskityn tässä kirjoituksessani hyvin pieneen, mutta sitäkin tärkeämpään yksityiskohtaan. Nimittäin jalkoihin.


Useissa tutkimuksissa on huomattu, että "sukkakouluissa" oppilaat ovat paremmin motivoituneita kuin oppilaat, jotka pitävät kenkiä jalassaan koko koulupäivän ajan. Ilman kenkiä olevat oppilaat selviytyvät keskimäärin paremmin koulutehtävistään ja käyttäytyvät paremmin kuin ne oppilaat, joilla on kengät oppitunnilla jalassaan. Tutkimuksessa on myös selvinnyt, että ”kengättömissä” kouluissa oppilaat tulivat myös todennäköisemmin kouluun ajoissa!


Tutkijat ovatkin antaneet Englannissa kouluille kengätöntä toimintakulttuuria puoltavan suosituksen, koska oppilaat tuntevat olonsa silloin kotoisimmaksi ja rentoutuneemmiksi.

 

Stephen Heppell (Professori at the Centre for Excellence in Media Practice at Bournemouth University) sanoo, että ”lapset esim. istuvat mieluummin lattialla ja ovat rentoutuneempia sillon kun heillä ei ole kenkiä.” Kengättömyys ja kodinomaisuus vaikuttivat positiivisesti poikien lukuaktiivisuuteen ja kaikkien oppilaiden viihtymiseen; kouluun tullaan ajoissa ja sieltä ei ole kiire kotiin. ”Tärkein motivationaalinen tekijä on viihtyminen ja yleisesti ottaen, jos oppilas viihtyy, hän myös suoriutuu opinnoistaan paremmin.” Sanoo professori Stephen Heppel.


Kengättömyydellä näyttää olevan siis useita etuja:

  • siivouskulut pienenevät n. 27%:lla eikä koulujen tarvitse käyttää niin paljon rahaa huonekaluihin kuin ennen.

  • lapset näyttävät käyttäytyvän paremmin

  • lattiat ovat puhtaampia

  • kiusaaminen vähenee 'it's just hard to be naughty with your shoes off'!

  • melu vähenee (kokolattiamatot ovat hiljaisempia, kovat lattiat eivät kaiu kenkien äänistä, lapset liikkuvat varovaisemmin,

  • lapset haluavat istua lattialla, pehmeämmillä kalusteilla ja hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa

  • puhtaat lattiat antavat lisätilaa yhteisöllisyydelle, yhdessä tekemiselle ja esityksille


Miksi koulun kengättömyydellä on tällaisia vaikutuksia?


Mielenkiintoista on, että eri kulttuurit selittävät asiaa hieman eri tavoin. Ehkä totuus löytyy näiden yhdistelmästä?


  • Kiinassa syyksi epäillään jalkapohjan ärsykkeiden vaikutusta eli refleksologiaa. Jalkapohjan ärsytys saa aikaan positiivisia vaikutuksia vireystilaan, muistamiseen aineenvaihduntaan jne.

  • Intiassa kenkien ottaminen jalasta on osoitus kunnioituksesta esim. pyhään tilaan astumisen yhteydessä

  • Englannissa ja Espanjassa kengättömyyttä pidetään kodikkuutena

Lapset ovat tutkimuksen mukaan pääsääntöisesti hyvin tyytyväisiä silloin, kun heidän koulunsa päättää ryhtyä kengättömäksi. Kengättömyyteen liittyy myös tasa- arvon näkökulma, koska opettajienkin on jätettävä kengät pois.


Nyt kun lukuvuosi on päättymässä sukatkin jää pois


Avojaloin kävelystä on myös hyötyä terveydelle, sillä jalkaterien pienet lihakset aktivoituvat ja voimistuvat vielä talven sukkasilla oloa tehokkaammin. Jalkojen liikkeistä tulee monipuolisempia ja jalkojen nivelet saavat liikettä. Lisäksi nivelten joustavuus lisääntyy, kun ne saavat mahdollisuuden mukautua erilaisiin epätasaisiin alustoihin ja pintoihin.


Jaloissa on paljon liikettä ja asentoa aistivaa elimistöä, ja kun jalka saa monipuolisia ärsykkeitä, kehon liike- ja asentoaistit kehittyvät. Pidemmän ajan kuluessa tämä voi parantaa myös tasapainoa, mutta erityisopettajat tietävät, että spatialistemporaalinen orientaatio vaikuttaa myös oppimiseen.


Monet lihakset ja jänteet venyvät, ja niiden joustavuus paranee. Kireä akillesjännekin alkaa joustaa hieman enemmän. Paljain jaloin siis kohti kesää. Toivottavasti allekirjoittanut pääsee mahdollisimman paljon myös hiekalle pelaamaan.







149 views
bottom of page