top of page

Inspiraatiota Euroopasta: Lycee Pilot Innovant International

Lycee Pilot Innovant International
Poitiersissa Ranskassa noin 300 kilometria Pariisista etelään sijaitsee vuonna 1984 rakennettu Lycee Pilot Innovant International lukio. Koulurakennus oli rakennettaessa yksi maailman ensimmäisistä ”tulevaisuuden kouluista”. Lukio- ja yliopistorakennus on edelleenkin muotokieleltään yksi futuristisimmista. Lukion toimintakulttuuri on hyvin oppilaskeskeistä, toiminta projektilähtöistä ja pedagogiikka ilmiöpohjaista l. hyvin modernia vielä tänäänkin.   

Lycee Pilot Innovant International lukion rakentaminen oli ensimmäinen osa tulevaisuuden kaupungin rakentamista Ranskaan Poitiersin pohjois- puolelle. Arkkitehtikilpailun toimeksiannossa tulevaisuuden kaupungin rakennetta kuvailtiin aivojen kaltaiseksi, jonka keskuksena  ja hypotala-muksena toimisi siis tulevaisuuden lukio ja yliopisto.

AS. Arkkitehtien (AS.Architecture-Studio) kilpailun voittaneen ehdotuksen mukaan tulevaisuuden lukio on kuin maan päälle laskeutunut avaruusalus, joka muotokielellään inspiroi ja auttaa opiskelijoita kehittymään. Kolmion muotoisen rakennuksen kärki osoittaa alueen keskipisteen. Kärki on läpinäkyvä ja pitää sisällään koulun ruokalan. Koulun toimintaa ohjaa katolla kiskon varassa liukuva avaruuskapseli, joka toimii koulun toimintaa rytmittävänä kellona. Kapseli lähtee koulupäivän alkaessa liukumaan pääsuunnittelija Rodo Tiznadon mukaan koulun keskuksesta kohti tulevaisuuden kaupungin keskusta niin, että se lounasaikaan on juuri kolmion kärjen kohdalla viilentämässä oppilaiden ja henkilökunnan ruokailuhetkeä. Koulupäivän päätyttyä alus on jälleen palannut takaisin peittämään keskusaukiota. Toisin sanoen koulurakennus konkreettisesti hengittää koulupäivän rytmissä.

Ovaalin muotoisen sisäpihan on tarkoitus olla eräänlainen koulun näyteikkuna, jonka ikkunoista oppilaiden tuotokset ja koulun toiminta on katseltavissa. Sisäpihan ympärillä olevat oppimisen tilat ovat yhdistettävissä toisiinsa ja muodostavat arkkitehti Rodo Tizlandon mukaan innovatiivisten opiskelutilojen sarjan kolmion ulkokehällä olevien perinteisempien opetustilojen rinnalle. Osaan tähän sarjaan on nyt sijoitettu Ranskan ensimmäinen Future Classroom Lab. 

Oppimisen tilat ovat sisäpihan ympärillä omintakeisesti kaarevia. Näiden tilojen lattioissa on käytetty kokolattiamattoa akustoivana elementtinä. Kattoihin on sijoitettu roikkumaan teollisuudesta tuttuja akustointielementtejä. Näiden käyttö on tarkoituksenmukaista sekä taloudellisista että toiminnallisista syistä.           

Rakennuksen pinnoissa on käytetty paljon graffitinomaista struktuuria vähentämään houkutusta piirtelyyn ja töhertämiseen. Tämä näyttää toimineen yllättävän hyvin, sillä pinnat ovat melkein uuden veroiset 30. vuotiaassa rakennuksessa. 

"Tässä kohteessa on erityistä ajatus ehyestä koulupäivästä ja siitä, miten rakennus toimii opettajan apuna"  

Haluaisin järjestää vierailun tähän kohteeseen.

Teemavierailussa ohjelma räätälöidään kohteen ominaisuuksien mukaan.

 

Haluaisin järjestää teemavierailun tähän kohteeseen.

TYÖPAJA

Työpaja koko henkilökunnalle on tutkitusti tehokkain tapa saattaa koulusuunnittelua ja toimintakulttuuria eteenpäin.

Haluaisin koulullemme asiantuntijoiden järjestämän työpajan.

TEEMAVIERAILU

VIERAILU

bottom of page