top of page

Koulurakennus ehdolla arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2022 saajaksi
AOR Arkkitehdit valittiin vuonna 2020 arvostetun brittiläisen arkkitehtuuripalkinnon eli Dorfman-palkinnon finalistiksi. Suomalaistoimiston tuoreisiin töihin kuuluu muun muassa Jätkäsaaren koulurakennus Helsingissä. Nyt pari vuotta Dorfman- ehdokkuudesta vihdoin Suomessakin tämä koulurakennus on valittu arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2022 - ehdokkaaksi.


HS:ssä 26.8.2019 AOR:n arkkitehdit Erkko Aarti ja Kuutti Halinen korostivat rakennuksen valmistuttua kalusteiden suurta merkitystä avarissa julkisissa rakennuksissa. Kalustukseen kuuluvat esimerkiksi tilojen joustavaa jakamista pienempiin tiloihin helpottavat akustiikkaverhot. Ne ovat käteviä, sillä raskaat siirrettävät väliseinät ovat vaikeita käsitellä ja jäävät siksi usein hyödyntämättä.


OMALEIMAINEN erityispiirre Jätkäsaaren koulun inte­riöörissä on myös pienten soppien sijoittelu eri puolille rakennusta. Yhden niistä koulun pienet oppilaat ovat jo ehtineet nimetä ”saunaksi”. Lempinimen luontevuuden tajuaa heti, kun luo silmäyksen avoimesta aukosta sopen ”lauteille”.


Palkintoehdokkaiden valintaperusteluissa korostuivat tänä vuonna sivistys ja arkkitehtuurin kokonaisvaltainen laatu: ”Valitut kolme arkkitehtonista, maisemallista ja urbaania kohdetta muistuttavat toisaalta huippulaatuisten tieteen, koulutuksen ja oppimisen ympäristöjen merkityksestä ja toisaalta tuovat esiin sen, miten arkkitehtuuri luo abstrahoituvaan maailmaan lämpimiä hyvän elämän paikkoja.”

Jätkäsaaren peruskoulua kuvataan perusteluissa seuraavasti: ” Helsingin Jätkäsaaren peruskoulu on syntynyt yleisenarkkitehtuurikilpailun tuloksena. Se on solukoulu, jossa opetustilat on kudottuerilaisiin opetustilanteisiin soveltuviksi tilaryhmiksi keskusaulan ympärille.Kahden lukuvuoden kokemus on osoittanut, että tilojen jäsentely tukee nykyaikaisen koulun pedagogisia tavoitteita.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan valitsee tänä vuonna elokuvaohjaaja Klaus Härö. Voittaja julkistaan 3. lokakuuta. Onnea AOR:lle ja Jätkäsaaren koulu jo nyt.

47 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Juhlapäivä

Comments


bottom of page